PRAVILNIK MAC

Ovim Pravilnikom uređuje se postupak nominovanja i način online glasanja za dodelu muzičkih priznanja "Music Awards Ceremony" (u daljem tekstu ovog Pravilnika: "MAC").

NOMINACIJE

Konačne liste nominovanih podeljene su u 13 glavnih kategorija, na osnovu predloga nominacija radio stanica iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Radio stanice su nominovale numere nezavisno od toga iz koje zemlje je izvođač, već isključivo vodeći se relevantnim parametrima slušanosti i popularnosti numera.

U svakoj od kategorija radio stanice su nominovale numere ženskih izvođača, muških izvođača kao i bendova, rukovodeći se isključivo relevantnim parametrima slušanosti i popularnosti numera.

Radio stanice nisu bile u obavezi da nominuju numere u svim kategorijama, već su predloge za nominacije slali za one kategorije za koje imaju relevantne parametre slušanosti i popularnosti.

Ne podrazumeva se da će se svi predlozi nominacija automatski naći na konačnim listama za glasanje.

Za MAC mogu biti nominovane muzičke numere objavljene na albumu, singlu, ili bilo kom drugom fizičkom ili digitalnom izdanju.

Link za numeru na YouTube ili Sound Cloud kanalu izvođača, uz informacije o numeri, su objavljene i na sajtu MAC u svrhu informisanja glasača o predloženoj numeri prilikom glasanja.

Muzička numera koja je nominovana mora biti originalno autorsko delo, koje nije obrada ili remiks bilo koje postojeće muzičke numere.

  1. Uslov za nominaciju u okviru bilo koje kategorije je da je muzičko delo nastalo ili realizovano u periodu od 01.01.2017. do 31.08.2018.
  2. Jedna numera može biti nominovana samo u okviru jedne kategorije, u skladu sa muzičkim žanrom kome pripada, osim u dva slučaja:
    1. 2.1. U kategoriji “MUZIČKI VIDEO“ se može naći numera koja je već nominovana u nekoj od kategorija.
    2. 2.2. U kategoriji “KOLABORACIJA” gde je dozvoljeno da jedan izvođač ili bend bude nominovan onoliko puta koliko ima kolaboracija sa različitim izvođačima.
  3. Numere u formi kolaboracije mogu se kandidovati samo u kategorijama “KOLABORACIJA” i “MUZIČKI VIDEO”, i ne mogu biti nominovane u okviru žanrovskih kategorija.
  4. U kategoriji “NOVI IZVOĐAČ” mogu biti nominovani samo oni izvođači ili bendovi koji su prvi singl ili album objavili u periodu od 01.01.2017. do 31.08.2018, i oni ne mogu biti nominovani u žanrovskim kategorijama, odnosno mogu biti nominovani još samo u kategorijama “MUZIČKI VIDEO”, “KONCERT”.
  5. U kategoriji "KONCERT" nominuje se izvođač ili bend koji izvodi muziku bilo kog žanra, i koji je održao koncert u periodu od 01.01.2017. do 31.08.2018.


KATEGORIJE

Kategorije koje će se naći na listama za online glasanje su:

POP NUMERA MUŠKOG IZVOĐAČA

POP NUMERA ŽENSKOG IZVOĐAČA

POP NUMERA BEND

ALTERNATIVNA I ELEKTRO POP NUMERA

ROCK NUMERA

MODERNA DANCE NUMERA

ETNO / WORLD MUSIC NUMERA

HIP – HOP / REP NUMERA

MODERNA I TRADICIONALNA FOLK NUMERA

KOLABORACIJA - numera u izvođenju dva ili više različitih izvođača.

NOVI IZVOĐAČ - ženski ili muški izvođač ili bend koji je svoj prvi singl ili album objavio u periodu od 01.01.2017. do 31.08.2018.

MUZIČKI VIDEO - muzički spot nastao u periodu od 01.01.2017. do 31.08.2018.

KONCERT - u ovoj kategoriji nominuju se izvođači ili bendovi koji izvode muziku bilo kog žanra, i koji su održali koncert u periodu od 01.01.2017. do 31.08.2018.

Organizator zadržava pravo da diskvalifikuje numere koje podstiču versku, rasnu, nacionalnu ili etničku netrpeljivost, kao i numere koje vređaju osobe drugačije seksualne orijentacije.

Organizator zadržava pravo da po potrebi promeni redosled, broj i nazive kategorija.

Organizator zadržava pravo da u različitim kategorijama objavi liste za glasanje sa različitim brojem nominovanih numera.

ONLINE GLASANJE, PROGLAŠENJE POBEDNIKA I DODELA PRIZNANJA

Online glasanje se vrši preko zvanične web stranice MAC, /www.musicawardsceremony.com/ i glasači imaju prava na maksimalno 20 glasova u okviru svake kategorije.

Online glasanje se odvija u dve faze. Prva faza online glasanja počinje 29.12.2018. godine, a početak druge faze glasanja, u kojoj će se glasati za najviše 6 najbolje rangiranih u okviru svake kategorije, organizator će objaviti na zvaničnom sajtu manifestacije najkasnije do 10. januara 2019. godine.

Proglašenje pobednika i dodela priznanja u svakoj kategoriji vrši se na događaju MAC u Štark Areni, 29. januara 2019. godine.

Organizator zadržava pravo promene datuma i mesta održavanja događaja MAC.

Organizator zadržava pravo izmena i dopuna ovog Pravilnika.